‘Een uitzending bijwonen, is een avondje uit’

Gepubliceerd in dagblad Trouw, themanummer: gastvrijheid, 22 december 2012.

Hanneke Sommer (62) werkt al zestien jaar als gastvrouw bij televisieprogramma’s van de Vara. ‘Na afloop hoop ik dat ze zeggen dat ze graag nog eens terugkomen.’ 

Het publiek schuifelt de kleine Amsterdamse studio van televisieprogramma ‘De wereld draait door’ binnen. Met een glimlach en keurig gekapt haar wacht gastvrouw Hanneke Sommer (62) de mensen op.Ze wijst twee vriendinnen een plaats schuin achter de stoel van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Een echtpaar mag plaatsnemen achter gast Freek de Jonge.

Sinds 1996 werkt Hanneke Sommer als hoofd gastvrouw voor de Vara. Ze ís haar baan, ze heeft ogen in haar achterhoofd en blijft constant alert.

Sommer: “Bij binnenkomst scan ik het publiek. Ik let op drukke T-shirts en kauwgomkauwers. Daarbij kijk je ook naar leuke jonge mensen: je wilt niet dat er een bejaardenhuis te zien is achter Matthijs. Tegelijkertijd is een groep giebelende meisjes in beeld ook niks. Het gaat om een mooie mix.”

Nog een half uur voor de uitzending. Iedereen zit. Met een zakdoek loopt de gastvrouw naar een paar mensen toe. Of ze hun kauwgom willen uitdoen, is de vraag.

“Je spreekt mensen aan als een schooljuffrouw, dat is soms natuurlijk best vervelend. Maar als je het vriendelijk vraagt, een grapje maakt en uitlegt dat iemand die kauwgom kauwt storend werkt op beeld, begrijpen mensen het vrijwel altijd.”

Matthijs van Nieuwkerk neemt plaats op een kruk op het podium en knikt Sommer even toe. Langzaam wordt het stil. Het moet vooral een gezellige avond worden, zegt Van Nieuwkerk. En dat er thuis ruim een miljoen mensen zitten te kijken, daar trekken we ons niks van aan, aldus de presentator.

Vanuit een hoek van de studio kijkt Sommer toe. Ze heeft het begin van een uitzending al ontelbare keren meegemaakt. Toch vindt ze het elke keer weer spannend.

Als de uitzending eenmaal loopt, is het voor Sommer tijd om even wat te eten. Ze is al sinds vanmorgen in de weer. “Als gastvrouw behartig ik de belangen van het publiek”, zegt ze boven haar bord. “Uit alle hoeken van het land komen mensen hier naartoe om een keer een uitzending mee te maken. Het is echt een avondje uit: ze hebben hun auto duur geparkeerd en vaak hebben ze gereserveerd voor een diner. Het is mijn rol om mensen welkom te heten en ze een goede plek te geven in de studio.”

Een keer kwam er een hele familie uit Groningen om een verjaardag te vieren, vertelt ze. Ze hadden in de file gestaan en ze waren veel te laat. “De enige plaats die ik ze kon geven, was de derde rij op het balkon. Ik vond het echt vervelend, maar op dat moment kon ik er niks aan doen. Na afloop ben ik nog even naar ze toe gegaan en ik heb ze gezegd dat ze de volgende keer een vip-behandeling krijgen: een goede plaats en een hapje en een drankje na de uitzending.” Ze doet eigenlijk alle dingen die ze thuis ook doet als ze gasten heeft, zegt ze. “Mijn doel is dat ze na afloop zeggen: ‘Ik kom graag nog eens bij jullie terug’.”

Na de uitzending snelt Sommer naar de bioscoop aan de overkant. Daar host ze een filmvertoning, om vervolgens weer terug te komen voor de publieksopvang van het televisieprogramma ‘Pauw & Witteman’.

“Tijdens het televisieseizoen maak ik lange en onregelmatige dagen. Ik heb in die periode nauwelijks een sociaal leven. Mijn vrienden weten dat. Hoe leuk ik mensen ook vind, als ik dan eindelijk thuis ben, wil ik soms gewoon even niet praten.”