De Tolhuistour: van galgenveld tot 3D- printer

Samen met mijn collega’s van Bureau Boven werkte ik de afgelopen maanden aan de Tolhuistour. De Tolhuistour is een audiotour over een bijzonder gebied van Amsterdam, net aan de overkant van het IJ. Zeventigjaar lang huisde Shell hier en was het hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. Pas sinds enkele jaren is het weer toegankelijk voor publiek. Met de komst van de Tolhuistuin, EYE en binnenkort twenty4Amsterdam is het voormalig ‘Siberië van Amsterdam’ niet meer van de kaart te denken.

De verhalen

De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast tonen de huidige bewoners hun werk: zoals de 3D-printer van Dus Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand zal verrijzen.

De lancering

Woensdag 3 juli vanaf 17 uur tot zonsondergang wordt de Tolhuistour gelanceerd met een tuinfeest in de Tolhuistuin.Op de avond van het feest kun je natuurlijk de audiotour lopen. Daarnaast zijn er in de tuin optredens van de bands Clean Pete en Supercity. Met het entreekaartje van 7,5 euro ben je niet alleen onderdeel van deze feestelijke première maar sponsor je ook de totstandkoming van de audiotour. Voor 15 euro ontvang je een kaartje én een pizza uit de steenoven in de tuin + een gratis consumptie.

Locatie: Tolhuistuin. Tolhuisweg 5, Amsterdam. Kijk hier voor een routebeschrijving: www.tolhuistuin.nl

Waar vind ik de tour?

Vanaf 4 juli 2013 kun je de audioplayer met koptelefoon afhalen aan de bar in de Tolhuistuin (Tolhuisweg 5), bij het restaurant Biteme (Tolhuisweg 2) of bij EYE (IJpromenade 1). Voor  €2.50,- kun je een afspeelapparaat met de tour(à 45 minuten) huren – dit is exclusief borg. Met een smartphone is de tour vanaf 4 juli gratis te downloaden. Ga naar:www.tolhuistuin.nl/tolhuistour

Een productie van Bureau Boven

De Tolhuistour is bedacht en gemaakt door de vijf journalisten van Bureau Boven (NRC Handelsblad, De Groene, Trouw, VPRO, IKON) in samenwerking met radiomaker Tjitske Mussche (VPRO) en muzikant Bram Kniest (Go back to the zoo). Voor meer info mail naar bureauboven@gmail.com of bel Roos Menkhorst: 06 21391417. Op Facebook zijn we ook te vinden: http://www.facebook.com/DeTolhuistour

Mede mogelijk gemaakt door:

AFK, Tolhuis, EYE, Excelsior, Café De Pont, Stichting Cultuur aan het IJ/ De Tolhuistuin en Stadsdeel Noord.