Feestje! Samen sjorren en peddelen

Gepubliceerd in Het Parool, PS Kind, 5 mei 2011.

In de rubriek Feestje! wordt iedere week een ander kinderfeestje besproken.

Het is één van de eerste kinderfeestjes van het seizoen, zegt begeleider Leida Bontekoe (20) van Watersportcentrum Sloterplas. Twaalf kinderen in zwemkleding rennen af en aan met houten palen, touwen en zwarte rubber banden. Ze maken een vlot. Ze hebben geluk, want het is mooi weer vandaag, al zal het water nog behoorlijk koud zijn.

Het is het verjaardagsfeestje van Goos van den Berg. Hij is tien, maar dat is hij al sinds november. “Het is gewoon leuker je verjaardag te vieren als het mooi weer is.” En daarbij: “De cadeaus zijn dan ook meer verspreid over het hele jaar.”

Goos heeft al eerder vlotten gebouwd bij het watersportcentrum. Hij vond het toen zo leuk dat hij het zijn klasgenoten nu ook wil laten meemaken.

In twee groepen bouwen de kinderen een vlot. Het is een geschreeuw van jewelste. De beste strategieën worden besproken: “Zullen we extra touw meenemen voor als het misgaat op het water?” En de rollen worden verdeeld: “Zullen we doen dat ik de captain ben?”

Begeleider Leida aanschouwt het rennen en gillen van de kinderen geduldig. Dan is het tijd om te bekijken hoe stevig de vlotten zijn. Het vlot van groepje 1 blijkt vrij goed in elkaar te steken. Bij groepje 2 ziet het er heel anders uit: een spinnenweb van touwen en scheef geplaatste palen. Leida tilt ter demonstratie het vlot op. De rubberen banden bungelen op een paar plekken: daar moet het steviger, zegt ze.

De kinderen zuchten. Er wordt nog wat gesjord en dan is het mooi geweest. Leida haalt de zwemvesten. De vlotten worden naar de waterkant gesleept. Terwijl de kinderen de zwemvesten aandoen, legt ze uit: “We gaan een rondje maken om het eiland. Je mag met je voeten in het water, maar je mag niet zwemmen of duiken. Het zwemvest moet je aanhouden tot de activiteit is afgelopen.”

De kinderen van groep 2 discussiëren verwoed over wie waar mag zitten. Al snel blijkt hun vlot nog steeds niet zo stevig. “Ah joh, het is juist leuk als hij half uit elkaar valt,” zegt Goos lachend. Eén van de meisjes kijkt vanaf het vlot met een angstige blik hoe ze de kant verlaten.

“Tot ziens,” zegt de moeder van Goos, die aan de kant staat. Zij wacht de terugkomst van de kinderen af met chips, snoep en limonade. De vader van de jarige gaat met begeleider Leida mee met de motorboot. Met peddels moeten de kinderen het nu zelf zien te doen. De eerste groep heeft al meteen de smaak te pakken. Na een luidkeels ‘Eén! Twee! Drie!’ peddelen de zes kinderen naar het eiland.

Groep twee blijft zeker vijftig meter achter op de andere groep. “Mijn zoon zit duidelijk in het rommelklasje,” grapt de vader van Goos. Al snel valt de eerste in het water, een hoop gelach. Leida snelt ernaartoe en geeft kort instructies en een extra peddel.

Het vlot van groep 2 valt steeds meer uit elkaar. Een paar kinderen liggen in het koude water. Eéntje zit even knel, hij schreeuwt moord en brand. Leida gaat in volle vaart naar het groepje toe. Ze helpt de jongen op één van de banden. “Laten we afspreken dat we op het vlot blijven zitten,” zegt ze vervolgens streng. “Noem je dit een vlot? Het is eerder een ruïne,” antwoordt één van de kinderen blauwbekkend.

Vlotten bouwen

Jarig: Goos van den Berg (10)

Watersportcentrum

Sloterplas

Plantijngracht 4

020 617 58 39

Kosten: 12,50 euro per kind

(minimaal tien kinderen, mogelijk vanaf acht jaar)