‘Het is technisch weer vandaag’

Gepubliceerd in dagblad Trouw, 12 februari 2011.

De eerste baan maakt vaak diepe indruk. SBS6 weerman Piet Paulusma (1956) begon zijn carrière op de afdeling calculatie van de PTT.

“Iedere ochtend nam ik de bus van Franeker naar Leeuwarden. Acht uur lang ging je aan het werk. Tussen de middag at ik een boterham in de kantine. Het was gewoon werk, zoals het nog steeds bij veel bedrijven gaat.

“Achttien was ik toen ik begon op de afdeling Calculatie bij PTT Telecom. Ik had het wel gezien met school en ik ben gewoon gaan werken. Samen met een groepje andere mensen werd ik aangenomen. We hadden met elkaar een introductiecursus gedaan. Als enige kwam ik terecht op de afdeling Calculatie. ‘Wat een pech Piet Paulusma komt weer in z’n eentje op een afdeling,’ dacht ik nog.

“De afdeling Calculatie hield zich bezig met de bedrijventak. We maakten offertes voor telefooninstallaties van bedrijven. Het waren vaak ingewikkelde structuren die we aanboden: soms ging het wel om honderd telefoonnummers waar je naar kon doorverbinden. Ik deed de berekeningen en ik maakte later ook de offertes.

“Die eerste periode was soms best wel lastig. Je moet je plaats vinden en ik was natuurlijk ook echt ene jonkie. De anderen hadden veel meer ervaring. Er werkten ongeveer twaalf mensen. Chef Salberda kan ik me nog goed herinneren, dan had je nog mevrouw Sipma en natuurlijk Henrik de Boer. Hij heeft mij opgeleid en begeleid.

“Hoofdzakelijk zat je op kantoor, maar het kwam wel eens voor dat we op visite gingen bij de klant. Het viel me op dat als het mooi weer was, men er massaal op uit ging voor een afspraak. We zeiden dan altijd: ‘Het is technisch weer vandaag’.

“PTT Telecom werd KPN Telecom. Ik heb er veel kunnen leren. De niveaueisen gingen in die tijd omhoog. Allerlei cursussen heb ik gevolgd, en ik heb er zelfs nog een opleiding naast gedaan. Ik werd actief voor de vakbond en in 1992 begon ik als manager facturering, een functie op HBO-niveau. Ik had drie afdelingen onder me: ik was uitgegroeid tot een belangrijke spil binnen het segment bedrijven van de organisatie.

“Door mijn werk was ik altijd op de hoogte van alle nieuwe technische ontwikkelingen. Zo was ik een van de eersten in de provincie met internet en ISDN. Dat kwam heel goed van pas voor mijn hobby: het weer. Mijn zwager begeleidde mij daarbij. Hij gaf colleges over meteorologie en maakte mij wegwijs op het internet: waar je welke weerkaart kunt vinden en dat soort dingen. In 1985 werd ik weerman voor Omrop Fryslân. Daarnaast bleef ik gewoon werken voor Telecom

“Het hele traject heb ik bij PTT afgelegd. Nooit heb ik aan carrièreplanning gedaan. Het hing er altijd maar net vanaf wat er op je pad kwam. Dat ik fulltime weerman zou worden had ik nooit kunnen denken. In de winter van 1995-1996 mocht ik voor SBS6 de lange Elfstedenkoorts verslaan. Die tocht kwam er niet, maar ze vroegen me wel te solliciteren. Ik had er nooit op gerekend, maar ze wilden uiteindelijk mij. Ik heb na 23 jaar mijn baan opgezegd. Ik heb het altijd leuk werk gevonden, maar toen ik eenmaal landelijk was doorgebroken moest ik een keuze maken.”