In de knip: wat doet u met geld? En wat doet geld met u?

,

Samen met journalist Annemieke Lenssinck maak ik  de rubriek In de knip voor dagblad Trouw. Wat doet u met geld? En wat doet geld met u? Aan de hand van een aantal terugkerende vragen interviewen we wekelijks mensen over hun uitgaven en inkomsten. Hieronder het interview dat ik had met Gré Kalf (verschenen in dagblad Trouw, 29 maart 2014).

‘Twaalf gulden was in mijn jeugd een kapitaal’

Gre Kalf (87)

Burgelijke staat: alleenstaand, beroep: voormalig secretaresse, inmiddels gepensioneerd, inkomen: AOW met aanvullend pensioen, vaste lasten: ongeveer 1150 euro

Hoe gingen uw ouders om met geld?

“Ik heb een sobere jeugd gehad. Toch heb ik dat nooit zo ervaren: iedereen had in die tijd weinig te besteden. Mijn vader werkte op een kwekerij, hij verdiende minder dan honderd gulden per maand. Ik weet nog goed dat wij eens in de drie maanden van zijn loon twaalf gulden moesten opbrengen voor mijn grootmoeder. Zij zat in het bejaardenhuis, en dat betaalden haar drie zoons. Twaalf gulden was in die tijd een kapitaal, en mijn moeder was niet zo’n geweldige econoom. Dus iedere drie maanden hadden we stress. Als ik dan vroeg: ‘Mag ik twee cent voor drop?’, riep mijn moeder uit: ‘Nu even niet. Opoe Kalf!’ Ik begreep meteen wat ze bedoelde. In zo’n periode was het even doorbijten, en zat er niet zoveel in de juspan.

Ik heb als kind altijd zelf mijn zakgeld verdiend met kleine klusjes in en om het huis. Als je weinig te besteden hebt, word je heel creatief. Mijn zus en ik maakten ons speelgoed zelf. Als je nu op babybezoek komt, moet je soms het kind zoeken, zoveel speelgoed ligt er in de box. Het is haast niet voor te stellen hoe de tijden zijn veranderd.”

Bent u een spaarder of een lener?

“Ik leen nooit, maar ik spaar ook nauwelijks. Ik ben trouwens geen big spender hoor: ik heb geen auto, ik drink niet en ik rook niet. Dat scheelt al een stuk in je uitgaven. Van mijn toenmalige echtgenoot heb ik geleerd hoe ik met geld om moet gaan. Hij had drie regels: ‘niet boven je stand leven, niet krom liggen voor je huis, en geen schulden maken’. Die regels zou ik graag doorgeven: tegenwoordig lenen ze veel te gemakkelijk.”

Merkt u iets van de crisis?

“Je merkt dat het allemaal wat duurder wordt, maar eerlijk gezegd heb ik er niet zoveel last van.”

Koopt u graag in de uitverkoop of maakt dat u niet uit?

“Niet speciaal, maar ik moet wel zeggen: ik koop nooit dure kleding.”

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

“Boeken. Ik zit in verschillende leesclubs. Daarbij schrijf en dicht ik graag. Dan moet je wel op de hoogte blijven van wat er allemaal aan literatuur verschijnt. Verder zegt mijn boekhouder dat ik te veel geld uitgeef aan goede doelen. Iedere keer denk ik: dit jaar wat minder goede doelen, maar dan komt er weer zo’n actie voor Syrië.”

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

“Ik lig geregeld wakker, maar nooit van geld. Er zijn belangrijkere dingen, ik ben vooral tevreden met wat ik heb.”