Feestje: Hangen niet toegestaan

Gepubliceerd in het Parool, PS Kind, 17 februari 2011.

In de rubriek Feestje wordt iedere week een ander kinderfeestje besproken.

‘Ik zit bij Yazmani in de klas. We vinden elkaar aardig en daarom wilden we samen ons verjaardagsfeest vieren,” vertelt Loraine Reichwein. De jarige Yazmani Morhée zit aan de andere kant van de tafel. Hij kletst honderduit. Op tafel staan pizza’s, salades, sushi en tortilla’s. Alles is zelf gemaakt door de twintig aanwezige kinderen.

Het verjaardagsfeest wordt gehouden in het huis van Loraine. Met haar ouders en haar broertje woont ze aan het Helmersplantsoen in Oud-West. Het monumentale gebouw heeft een grote gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners, die de jarigen voor hun feestje mogen gebruiken.

Monique Morhée, de moeder van Yazmani, staat al een tijdje in de keuken achter een enorme afwas: “We doen dit met drie ouders. Yazmani wilde graag een discofeestje, dat wilde hij vorig jaar al. We zagen er alleen een beetje tegenop dat het alleen maar disco zou zijn, dan krijg je van dat gehang. Daarom hebben we een heel programma.”

Ze wijst naar de kast, daar staat van uur tot uur beschreven wat de kinderen gaan doen.

Als het eten bijna op is worden de kinderen onrustig. “Oké, jongens, even stilte,” zegt Michiel Reichwein, de vader van Loraine. “We gaan een speurtocht doen met mobiele telefoons. We verdelen jullie in vier groepen, iedere groep krijgt een telefoon waarmee wij jullie opdrachten sms’en.”

Twintig paar ogen kijken hem vragend aan. Caroline van Impelen, de moeder van Loraine en bedenker van de speurtocht, licht toe: “Je gaat op zoek naar letters in de buurt, die letters vormen een woord. Je stuurt ons een sms als je een letter hebt gevonden en wij sturen dan de volgende opdracht.”

De kinderen staan al in de startblokken, groepjes worden gemaakt. Tussen het gekrioel door, roept Michiel: “Nog een belangrijk ding: ga niet rennen, kijk uit bij oversteken en ga bij niemand naar binnen.”

Eén van de kinderen steekt zijn hand op: “Maar wat nou als er een gek is die me wil vermoorden? Mag ik dan ook niet rennen?”

De verschillende groepjes vliegen de deur uit. Zo’n feestje is toch wel een heel geregel, verzucht Caroline even later in haar woonkamer. Via de computer moet zij tijdens de speurtocht de groepjes sms’en en bijhouden waar ze zijn. Hierna gaan de kinderen een film kijken en er is ook nog disco. “Het is al best laat, ik ben benieuwd of er nog iets van die disco komt.”

Aan de vele glittertruitjes is te zien dat de kinderen wel degelijk op disco gerekend hebben. Na de speurtocht kijken ze zonder gemor de film, maar daarna moet het toch echt gaan gebeuren. Discolampen worden uit de kast gehaald, de volumeknop gaat omhoog; Lady Gaga schalt door de ruimte.

De meisjes demonstreren elkaar danspasjes. Er wordt gesprongen en gerend. Net als in de echte disco stort een aantal jongens zich op hetzelfde meisje. Eén van hen slaat baldadig op haar kont, zij draait zich om en snauwt hem af. Ouders die dachten hun kind op te kunnen halen worden weer naar huis gestuurd: kom later maar terug, nu wordt het pas echt leuk.

Jarigen: Yazmani (12) en Loraine (12)

Aantal genodigden: twintig

Begeleiding: drie ouders

Voorbereiding: geschikte ruimte vinden, boodschappen doen, de speurtocht uitstippelen, een film uitkiezen, muziek en discolampen regelen.

Duur: van 15.00 uur tot 21.30 uur

Kosten: Totaal 120 euro