Iron Curtain Project in Praag

Deze maand organiseerde het Iron Curtain Project weer een evenement op locatie. Dit keer waren we in Praag tijdens het One World Film Festival. Via oproepen op de nationale Tsjechische radio vroegen we de afgelopen maanden mensen hun geheimen over het communistisch tijdperk met ons te delen. Tijdens ons evenement ToldUntold presenteerden we het publiek een avond vol bijzondere verhalen.

Het waren verhalen over het communisme van alledag. Bijvoorbeeld over de man die niet in het communisme geloofde, maar toch de beste propagandamaker van het regime was. En over Mevrouw B, die nog steeds de naam van de vrouw die haar bespioneerde niet hardop uit kan spreken.

Op het festival hebben we verschillende verhalen laten zien/ horen:  Dodo Gombar, creatief leider van het Tsjechische theater Švandovo divadlo, schreef speciaal voor het Iron Curtain Project een monoloog. Jakob Erftemijer, acteur bij het gezelschap van Gombar voerde de monoloog uit.

We presenteerden drie korte animatiefilms van de Nederlandse animatoren, Marieke Hollander (o.a. NTR), Anne van Wieren (o.a. NRC) en Ineke Goes. En een journalist van de Tsjechische radiozender Rozhlas, Britt Jenssen, presenteerde haar twee korte audiodocumentaires.

Binnenkort zullen de animaties en een verslag van het evenement ook op de site www.ironcurtainproject.eu te vinden zijn. Ook het nieuwe verhaal dat Catrien en ik hebben gemaakt. zal snel online staan. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven!