Sympathiekste knuffelberen; profiel De Bauers

Verschenen in Trouw, 9 mei 2008.

“Maris, Het koffieapparaat is kapot. De koffie is de helft zo warm als dat ie was”, zegt volkszanger Frans Bauer (34) tegen zijn vriendin Mariska van Rossenberg (32) in hun realityshow ‘De Bauers’. “Drink eens op dan. Ik zie hem toch dampen”, reageert Van Rossenberg licht gepikeerd. Bauer neemt met een vies gezicht toch een slok. “Hij is echt lauw. Weet je wat het is, Maris. Ik vind koffie gewoon belangrijk,” verklaart de populaire artiest vervolgens ernstig.

Het tv-paar trouwt vandaag, traditioneel en katholiek. Voor de wet zal het huwelijk plaatsvinden in het Mauritshuis van Willemstad en voor de kerk in de basiliek van Oudenbosch, een verkleinde kopie van de Sint Pieters-basiliek van Rome. Willemstad en Oudenbosch worden vandaag afgesloten voor verkeer. Voor een keer zullen de Bauer-fans op afstand worden gehouden, er worden dranghekken geplaatst. En alleen genodigden kunnen de kerk betreden.
De trouwerij van Nederlands sympathiekste teddybeer kan niet onopgemerkt voorbij gaan. De Telegraaf maakte een speciale website aan, zodat fans ‘hun’ Frans en Mariska kunnen feliciteren. Frans Bauer is van beroep publiek bezit. Ieder nieuwtje over de doodgewone ster wordt door de media en zijn massale schare fans omarmd. De poliep die ervoor zorgde dat hij zijn stem een tijdlang niet kon gebruiken haalde alle journaals en in 2005 meldden duizenden fans zich aan voor het programma ‘Slapen bij Bauer’ in het Brabantse Fijnaart. De vijftig grootste Bauerfans mochten een nachtje in de voortuin van de familie doorbrengen.
Toch, als je de voormalig woonwagenbewoner ziet vergeef je hem al zijn publiciteitszucht meteen. En ook zijn aanstaande doet in dat opzicht niet voor hem onder. Ze zijn namelijk allebei ‘echt’. Al verdient de schat ruim tienduizend euro voor een half uurtje zingen met bejaarden, je gelooft hem als hij zegt: “Ik treed net zo lief in een klein café op als in een afgeladen Ahoy.”
Tien jaar geleden had het stel al trouwplannen, maar toen het jongere broertje van Mariska van Rossenberg plotseling overleed, werden die plannen gestaakt. Ruim een jaar geleden maakte Bauer, samen met zijn lief bekend dat ze toch gingen trouwen. Ze kennen elkaar sinds 1991. Samen kregen ze drie zoons: Christiaan (2001), Jan (2002) en Frans junior (2005). “Maris ontmoette Frans in ons partycentrum. Ze verkocht bonnen. De tweede keer dat hij kwam optreden was het raak, het was liefde op het eerste gezicht tussen die twee”, zegt Marijke Bokx, de moeder van Mariska van Rossenberg. Bauer is Mariska’s eerste en enige vriendje.
Toen Bauer zijn toekomstige vrouw ontmoette was hij nog een lokale discoheld. Maar na een optreden in het programma ‘All you need is love’ in datzelfde jaar nam zijn carrière een grote vlucht. In 2003 scoorde hij de megahit ‘Heb je even voor mij’, het lied stond 18 weken in de top 40 en het hangt nog steeds in de hoofden van veel mensen. Voor de realityshow ‘De Bauers’ kreeg hij in 2004 een Televizierring.
Er zit een heel team achter het succes van Frans Bauer. Zo schrijft Emile Hartkamp al zijn liedjes en ook zijn vader, moeder, broer én Mariska nauw betrokken bij het merk ‘Frans Bauer.’
Van Rossenberg doet nog altijd zijn make-up, wel wat minder dan vroeger, “vanwege de kinderen”. Het management van Bauer kan niet om de blonde Ter Aarse heen: Zij keurt zijn pak en blouse goed voor een optreden en zij zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is. Van Rossenberg is meegegroeid in de bekendheid van haar man. “Achter een grote man staat een nog grotere vrouw”, zegt Rachel Sapulette, al acht jaar de artiestmanager van Bauer.
In de realitysoap schreeuwt de populaire zanger om hulp van zijn vriendin als er geen poeder van zijn poederdoos komt. En als hij thuiskomt vliegen zijn vrouw en kinderen hem om de hals.
Frans Bauer zei in een interview met deze krant: ‘Ze is alles wat ik me bij een vrouw had voorgesteld: ze is eerlijk, ze is lief, ze is een goede moeder voor mijn kinderen. Ze is niet zomaar iemand die ergens in een huis op mij wacht, nee, bij haar kom ik thuis. Ik geloof dat degene bij wie je thuiskomt, bij wie je je ogen kunt sluiten, iemand die je op alle fronten kunt vertrouwen, de ware wel móet zijn.’